Op stand: een kijkje in het leven van de gegoede burgerij in Hellendoorn
Op de museumzolder is de tentoonstelling Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij te zien. In deze expositie staan drie negentiende-eeuwse vooraanstaande families centraal: Ninaber, Biben en Kluvers. Uit de nalatenschap van die families zijn verschillende voorwerpen en kledingstukken te bewonderen. Van de familie Kluvers wordt bijvoorbeeld prachtig kantwerk tentoongesteld.
Pronken gebeurde niet alleen bij de gegoede burgerij. Ook de boeren en het ‘gewone’ volk mochten graag pronken, zoals we nu ook graag mooi willen zijn. Er is een Twents trouwschort te zien uit 1828 met daarboven een geborduurde kraplap uit 1860. Als we aan pronken denken dan komt Staphorst in beeld met prachtig stipwerk. Van het eiland Marken wordt kunstig borduurwerk getoond.
Naast het trouwschort is een ander topstuk een tweedelige japon uit 1823 met een stola van kantwerk. Deze stola wordt op dit moment bestudeerd door deskundigen. Wie weet levert dit nog interessante wetenswaardigheden op.
Verder is er aandacht voor de havezaten Den Dam, Schuilenburg, Rhaan en Egede, die eeuwenlang langs de Regge stonden te pronken. Den Dam, Schuilenburg en Rhaan werden gesloopt, het huis Egede werd verbouwd tot de huidige boerderij. Voor Den Dam verrees in 1849 een mooi landhuis met de toepasselijke naam De Voordam. Over dit huis en haar eerste bewoners, de familie Ninaber-Biben, is veel te zien op de museumzolder.
De tentoonstelling wordt ondersteund door diverse filmpjes over kleding en over de havezaten.
Streekdrachtenmuseum
Museum Erve Hofman bezit een van de grootste verzamelingen streekdrachten, kostuums en accessoires van Nederland. Op de museumzolder zijn wisselende tentoonstellingen te zien die uit deze rijke collectie worden samengesteld.
De collectie streekdrachten is voor het grootste deel afkomstig van de verzamelaar Wielent Harms. Hij vertelt in twee interviews zelf over zijn passie: klik hier en hier.